Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ=ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ


Σήμερα, έχοντας ως αφετηρία την προσπάθεια όλων των bloggers που θα θίξουν στο ιστολόγιό τους το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος, θα ήθελα και εγώ να αναφερθώ σ' αυτό το ζήτημα.
Το οικοσύστημα, νοσεί! Οι προβλέψεις από τους αρμόδιους είναι αν μη τι άλλο απογοητευτικές. Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του ανθρώπου προς όφελος φυσικά του ίδιου και η αργή ενασχόληση μας με το όλο ζήτημα οδήγησε σε αυτό που καλούμε οικολογική καταστροφή. Η συνεχής αύξηση του CO2 με αποτέλεσμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την συνακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας, η επίμονη κατάχρηση της μη ανακυκλώμενης μορφής ενέργειας, η διατάραξη κάθε οικολογικής σχέσης που υπάρχει στη φύση είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Όψιμα δυστυχώς, οι περισσότερες κυβερνήσεις στον πλανήτη προσπαθούν να πάρουν μέτρα προς την επίλυσή τους. Μήπως είναι πλέον αργά; Υπάρχει μία θεωρία (ολιστική θεώρηση) που βλέπει τον πλανήτη μας σαν ένα κλειστό σύστημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίζει τις αλλαγές που συμβαίνουν πάνω του συνολικά και να τις διορθώνει. Στην σύγχρονη πραγματικότητα όμως, το σύστημα αυτό έχει αποδιοργανωθεί. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ον στη φύση που δεν εξαρτάται από τα όρια αντοχής του (tolerance limits)για κάθε περιβαλλοντικό παράγοντα αλλά, είναι εκείνος που ορίζει τα όρια που θέλει να έχει η φύση απέναντί του. Η κατασπατάληση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο είναι τόσο σημαντική, που νομίζω πως δεν έχουμε καταλάβει που οδηγούμαστε. Πτώση της στάθμης του νερού στις λίμνες, σταδιακό λιώσιμο των πάγων, ερημοποίηση πολλών εύφορων περιοχών, είναι λίγα από τα μελλοντικά οικολογικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Παρακολουθώντας όμως, ειδήσεις συνειδητοποιούμε ότι λίγο ως πολύ τέτοιες εικόνες βλέπουμε πολύ συχνά στις μέρες μας. Άραγε ο μελλοντικός χρόνος που χρησιμοποιήθηκε παραπάνω είναι περιττός; Η αλλαγή του κλίματος στο πλανήτη είναι γεγονός, έχει ξεκινήσει και είμαστε όλοι συνένοχοι σε αυτό (ο καθένας έχει το μερίδιό του). Οι μελλοντικές προβλέψεις για το 2030 μπορεί να μας φαίνονται μακρινές αλλά τότε θα είναι ουσιαστικά πολύ αργά για κάθε ενέργεια που τώρα μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση.
Ας σταματήσουμε να περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν κάτι γι' αυτό το ζήτημα, ας αναλάβει δράση ο καθένας μας ξεχωριστά. Σίγουρα υπάρχουν συμφέροντα, σίγουρα υπάρχουν κυβερνήσεις που αρνούνται να προσαρμοστούν με διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό όμως δε θα πρέπει να αποτελεί πανάκεια για τον κάθε ενεργό πολίτη που θέλει και μπορεί να συμβάλλει.
ΝΑΙ στην ανακύκλωση
ΝΑΙ στην ελάττωση της χρήσης ενέργειας
ΝΑΙ σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας
ΝΑΙ στην προστασία των χερσαίων οικοσυστημάτων από φαινόμενα όπως φωτιές, καταπάτηση και ανέγερση κτισμάτων σε βάρος του πράσινου
ΝΑΙ στους βιολογικούς καθαρισμούς
Ναι στα βιολογικά προιόντα, που είναι πιστοποιημένα μακρυά από φυτοφάρμακα
ΝΑΙ στο πράσινο
ΝΑΙ στη ζωή
ΝΑΙ στο μέλλον των παιδιών μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: